sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Elokuun Minimalismipelissä laitetaan askartelu- ja käsityötarvikkeet kiertoon

Kuva: Pääkaupunkiseudun
Kierrätyskeskus
Emännöin elokuussa jälleen yhdysvaltalaisen The Minimalists -ryhmän alun perin lanseeraamaa Minimalismipeliä, jossa osallistujien tavoitteena on poistaa kotoaan 496 tavaraa kuukauden aikana: ensimmäisenä pelipäivänä yksi, toisena kaksi ja niin edelleen.

Ammattijärjestäjäkollegani Suomen ammattijärjestäjät ry:stä pyöräyttivät ensimmäisen Minimalismipelin käyntiin kesäkuun 2015 alussa, ja sen jälkeen tempauksia on ollut lähes joka kuukausi.

Tavaroiden vähentämisessä määrälliset tavoitteet voivat olla eduksi sikäli, että omasta edistymisestään saa niiden avulla konkreettisen kuvan. Tärkeintä leikkimieliseen Minimalismipeliin osallistumisessa on kuitenkin tavaramäärien kriittinen pohtiminen ylipäätään.

Päätin nostaa elokuun 2016 pelissä valokeilaan askartelu- ja käsityötarvikkeet. Käsityöt aktivoivat monipuolisesti eri osa-alueita aivoista ja niillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Tämän vuoksi käsillä tekemisellä ja käsillä tekevillä on alusta lähtien ollut aivan erityinen paikka sydämessäni myös ammattijärjestäjäyrittäjänä. Kun potentiaalista materiaalia on tullut kerättyä liikaa, hyvä tarkoitus alkaa kääntyä itseään vastaan.

Haaliminen loppuu päättäväisyydellä


Askartelu- ja käsityömateriaalien osalta se suurin ja vaikein oppi on, että kaikkia mahdollisia materiaaleja ei tarvitse haalia valmiiksi odottelemaan mahdollista inspiraatiota: materiaaleja kyllä löytyy sitten, kun niille ilmenee käyttöä, ja jopa aivan ilmaiseksi.

Koska meille luoville ihmisille kaikki mahdollinen on potentiaalista materiaalia, haalimisesta ei tule ikinä loppua, jollei sitä aktiivisesti päätä lopettaa. Päätä siis ensin, mitä teet, ja hanki tarvittava materiaali vasta sitten – mieluiten kierrätettynä, jos mahdollista.

Toinen ensiarvoisen tärkeä juttu on, että askartelu- ja käsityöprojektit kannattaa opetella tekemään valmiiksi ennen uuden aloittamista. Keskeneräiset työt vievät paitsi tilaa, myös henkistä energiaa yllättävän paljon.

Itsetuntemusta on paikallaan kasvattaa käsillä tekemisenkin suhteen. Jotkut tekniikat ja materiaalit yksinkertaisesti puhuttelevat enemmän kuin toiset, mikä tarkoittaa, ettei kaikkea mahdollista käyttökelpoista tosiaan kannata omiin varastoihin kerätä. Minusta esimerkiksi ei tule helmiaskartelijaa, vaikka kuinka haalisin helmiä hyllyyni.

Materiaalit kiertävät joukkoistamalla


En muista saaneeni lapsuudenkodissani varsinaisia sananparsimuotoisia säästämisoppeja, mutta lähisuvun esimerkki kannusti säästäväisyyteen. Isovanhempieni ja vielä sodan jälkeen syntyneiden, taloudellisesti hyvin toimeen tulleiden vanhempienikin ajattelutapaa on aina leimannut pula-aika.

Samaan aikaan sekä äidin että isän puolen sukuni ominaisuuksiin on kuulunut huikea kätevyys, luovuus ja kekseliäisyys: kaikkea voi käyttää, mistä tahansa voi tuunata ja risainata suunnilleen mitä tahansa. Isänäitini säilytystarve takasi serkusparvellemme rekvisiitan mielikuvituksekkaimpiinkin leikkeihin. Toisaalta siitä oli isälleni ja hänen sisaruksilleen kovasti vaivaa jäämistön selvittelyn yhteydessä.

Olen perinyt sukuni luovuuden, kätevyyden ja kekseliäisyyden. Pitkälti yli 10 vuotta säästin askartelua, käsitöitä ja lasteni leikkejä varten paljon sellaistakin materiaalia, jonka monet olisivat heittäneet muitta mutkitta roskiin. Sitten päätin laittaa stopin moiselle ja jättää työhuoneeni hyllyyn vain kortti- ja kranssiaskarteluissa käyttökelpoiset tarvikkeet. Ainoastaan niiden tiesin tulevan varmuudella käyttöön.

Koska aavistin monen muunkin olevan samassa jamassa ja haluavan minun laillani, että kerätyt askartelu- ja käsityötarvikkeet kuitenkin päätyisivät hyödynnettäviksi, perustin marraskuussa 2012 Facebookiin valtakunnallisen Materiaalitori kierrättäjille -ryhmän, jossa on tällä hetkellä mukana 5700 kierrättävää kädentaitajaa. Kolme vuotta sitten perustin valtakunnallisen ryhmän rinnalle maakunnalliset ryhmät.

Halusin lahjoitusperiaatteella toimivien ryhmien avulla totuttaa ihmisiä luopumaan omasta ylimääräisestään muiden saman henkisten hyväksi ja osoittaa, että joukkoistamalla materiaaleja on mahdollista saada tarvittaessa nopeasti kasaan isompikin määrä. Jopa aivan ilmaiseksi.

Näprän ilmaistukku ottaa vastaan – ja mahdollistaa paljon


Pääkaupunkiseudulla asuville kaikkein vaivattomin tapa laittaa ylimääräiset askartelu- ja käsityötarvikkeet kiertoon on lahjoittaa ne Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kädentaitopalvelu Näprään, josta en ensimmäistä Materiaalitori kierrättäjille -ryhmää perustaessani tiennyt vielä mitään.

Näprän ilmaistukusta jaetaan tarvikkeita maksutta kouluille, päiväkodeille, leikkipuistoille, harrastekerhoille ja muille yhä pahenevan resurssipulan kanssa kamppaileville epäkaupallisille tahoille. Myös tapahtumien järjestäjät voivat hyödyntää ilmaistukkua maksutta, näkyvyyttä vastaan.

Ilmaistukun valikoima vaihtelee sen mukaan, mitä kiertoon tulee, mutta saatavilla on lähes aina kierrätettyjä kangastilkkuja, paperi- ja kartonkituotteita sekä erilaisia muovisia, puisia ja metallisia nippeleitä. Jatkuva tarve on etenkin piirustuspaperille, liimoille ja maaleille.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen tilastojen mukaan ilmaistukkua hyödynsi vuonna 2014 yli 1000 eri tahoa, ja vuonna 2015 ilmaistukusta haettiin yli 18 000 kg maksutonta askartelumateriaalia.

Kuva: Pääkaupunkiseudun
Kierrätyskeskus
Lahjoituksina vastaanotetut askartelu- ja käsityötarvikkeet käsitellään Espoon Nihtisillassa sijaitsevalla Näprän verstaalla Kierrätyskeskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin. Rikkinäisistä neuleista otetaan talteen paljetit ja helmet, kartongit leikataan korttipohjiksi, silkkikukat leikataan irti varsistaan, korumateriaaleja puretaan vanhoista rikkinäisistä koruista ja niin edelleen. Osa materiaaleista jaetaan ilmaistukun kautta ja osa pakataan myyntiin kädentaitotarvikeosastolle. Vuonna 2015 Näprän verstaan kautta löysi uuden hyödyntäjän 101 899 askartelutuotetta.

Toiset hukkuvat materiaaleihin, joista toisilla on jatkuva pula. Mielestäni sille on tehtävä jotain, toivottavasti sinustakin. Teoillasi on merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti