sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Uusien alkujen elokuu

Tätä toteuttamassa edelleen!
Taulu lähtee mukaani
Lähteen Patinaan Lapinlahteen.
Eikä todellakaan myytäväksi. 
Se on täällä taas: uusien alkujen elokuu. Tämä elokuu tuokin tullessaan kaikkein isoimmat muutokset Elokuun Tilan lähes viisivuotisen olemassaolon aikana.

Yrityksen palvelualue tiivistyy koko Uudenmaan alueelta Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeihin. Vapaista palveluajoista on jatkossa entistä kovempi kisa, kun Elokuun Tilan arkiset palveluajat ovat 1.8. alkaen klo 16–19. Viikonloppujen palveluajat säilyvät ennallaan eli ovat jatkossakin klo 10–16 sekä lauantaina että sunnuntaina.

Varsinaisten koulutetun ammattijärjestäjän palveluiden osalta olen järkeistänyt palvelukertojen kestoa. Aiemmin varattavissa oli 2-, 3-, 4-, 5- ja 6-tuntisia käyntikertoja, mutta jatkossa valinta on varmasti helpompi tehdä kolmetuntisen ja kuusituntisen session väliltä – etenkin, kun arkisin on käytettävissä ainoastaan kolmetuntisia. Palveluiden hinnat säilyvät ennallaan.

Kolme tuntia on vuosien varrella osoittautunut ajaksi, jossa on mahdollista saada näkyvää jälkeä aikaiseksi, mutta joka ei vielä uuvuta suuren säilyttämis- tai luopumispäätösmäärän eteen joutuvaa asiakasta. Kuuden tunnin palvelukerrat on tarkoitettu lähinnä niille, joilla on kiire saada urakka tehtyä tiettyyn määräaikaan mennessä, esimerkiksi muuton tai putkiremontin yhteydessä.

Toive jolla oli tarkoitus


Suurin syy Elokuun Tilan toiminnan tiivistämiseen on se, että minulle tarjoutui tilaisuus työskennellä Suomen Mielenterveysseurassa, tarkemmin sanottuna Lapinlahden Lähteellä, jossa aloitin vapaaehtoistoimijana viime vuoden elokuussa (kyllä: elokuuta oli tosiaan sekin).

Kuten alkuvuodesta täällä blogissa kirjoitin, Lapinlahdessa sekä sen maisemissa ja persoonallisissa rakennuksissa, on aivan omanlaistaan vetovoimaa: ihminen voi kyllä lähteä Lapinlahdesta, mutta Lapinlahti ei taatusti lähde ikinä hänestä. Niinpä minäkin löysin tieni takaisin alueelle, joka vuosia aiemmin oli ollut jokapäiväinen osa arkeani aivan eri syistä.

Lapsia Lapinlahteen päiväkotiin kuskatessani haaveilin aikoinaan päivittäin, että perustaisin vanhan tavaran liikkeen Lapinlahden Tallinmäellä sijaitsevan, vuonna 1882 rakennetun hirsitalovanhuksen päätyhuoneistoon. En kuitenkaan tosissani uskonut edes pääseväni koskaan käymään talossa sisällä, ja haave siirtyi taka-alalle lasten sukellettua vuorollaan kielikylpyyn uudessa päiväkodissa.

Mutta niin vain kävi, että marraskuun 2015 lopulla raivasimme pienen vapaaehtoistiimin voimin kyseisen päätyhuoneiston paikallisten kädentaitajien ja taiteilijoiden puodiksi: ensin Joulupuodiksi, sitten Talvipuodiksi ja sitten ihan vain Lähteen Puodiksi. Helmi-maaliskuussa 2016 raivasimme Puodin naapurihuoneiston Lapinlahden Lähteen tukikirpputoriksi, jonka päätin nimetä Patinaksi.

Merkitysten Lähteellä


Sympaattinen käytettyjen tavaroiden kauppa Lähteen Patina avattiin Minna Canthin päivänä 19.3.2016, mistä lähtien lahjoitustavaroita on myyty vapaaehtoisten toimesta Lapinlahden Lähteen toiminnan tukemiseksi.

Minun tehtäväni on nyt kehittää Lähteen Patinan konseptia eteenpäin ja muodostaa uniikkiin ympäristöön uniikki palvelukokonaisuus käytännön toiminnan pyörittämisen – asiakaspalvelun, somistamisen ja muiden myymälätoimintojen sekä viestinnän – ohessa.

Kyseessä on melko lailla unelmieni täyttymys. Olen jo pidempään pitänyt osallisuutta ja yhteisöllisyyttä rakentavaa, välittämisen kulttuuria edistävää ja yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen kannustavaa Suomen Mielenterveysseuraa kiinnostavana potentiaalisena työpaikkana. Kuunteleminen, kohtuullisuus, avoimuus, kokemusasiantuntijuus, ihmisten arjen tuntemus, yhdessä tekeminen, voimaantuminen, vapaaehtoistyö… Yhteisten tärkeiden asioiden lista on pitkä.

Elokuun Tilan päämääränä on alusta asti ollut niin psyykkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin tukeminen ihmisten asuinympäristöön kytkeytyvin konkreettisin keinoin. Tähän liittyvää asiantuntemusta ja käytännön osaamista voin varmasti tuoda lisää Suomen Mielenterveysseuran käyttöön. Teema tulee näkymään jatkossa myös Lähteen Patinan toiminnassa.

Jos tutustut Lapinlahden Lähteen päämääriin ja keinoihin ja vertaat niitä sekä Suomen Mielenterveysseuran arvoja (ihmislähtöisyys, luotettavuus ja yhteisöllisyys) Elokuun Tilan arvoihin, ymmärrät varmasti, miksi tunnen tulleeni kotiin. Merkitysten Lähteelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti