tiistai 2. helmikuuta 2016

Tiistai-idea, lääkekaappi


Elämme jokavuotisten influenssatartuntojen kulta-aikaa, joten nyt on aivan oivallinen väli kurkistaa lääkekaappiin, mikäli tauti ei ole vielä päässyt yllättämään.

Lääkkeisiin, lääkevoiteisiin ja muihin lääkinnällisiin tuotteisiin on merkitty yleensä kuukauden tarkkuudella se, mihin asti ne ovat käyttökelpoisia.


Ota tavaksi, että säilytät kaikki lääkinnälliset tuotteet kotonasi yhdessä paikassa ja käyt joka kuukauden ensimmäisenä päivänä läpi lääkekaappisi sisällön poistaen sieltä mahdolliset päättyneen kuukauden aikana vanhaksi menneet tuotteet.

Kun kaikki lääkkeet ovat yhdessä paikassa ja tarkistuksen tekee kerran kuussa, läpikäynti sujuu todella nopeasti. Lisäksi pysyt hyvin kärryillä siitä, onko jotakin tarpeen hankkia lisää. Tehtävää voi vielä nopeuttaa entisestään säilyttämällä lääkkeet – tai ainakin suurimman osan niistä – kaapissa siten, että niiden käyttöaika on nähtävissä yhdellä silmäyksellä pakkauksia siirtelemättä.

Vanhentuneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä


Suomalaiset hävittävät arviolta noin kolmanneksen lääkejätteistä esimerkiksi heittämällä ne sekajätteeseen tai vessanpönttöön, joten Suomen luontoon päätyy edelleen valtavat määrät käyttämättä jääneitä lääkkeitä.

Vanhentuneet tai muusta syystä käyttämättä jääneet lääkkeet ovat kuitenkin vaarallista jätettä, vanhalta nimitykseltään ongelmajätettä, joten ne hävitetään asianmukaisesti apteekkiin palauttamalla. Vanhentuneiden lääkkeiden säilyttäminen kotona on riski erityisesti lapsille ja kotieläimille, mutta myös esimerkiksi näön heikkenemisestä kärsiville ikääntyneille.

Lääkejätteiden rahallinen arvo on jopa kymmeniä miljoonia euroja. Melkoinen määrä rahaa ongelmajätelaitoksella poltettavaksi! Lääkejätteiden vähentämiseen on olemassa monia hyviä konsteja, joista parhaiten omaan tilanteeseen sopivat kannattaa ottaa heti käyttöön. Esimerkiksi lääkkeiden ostaminen sopivissa erissä ja uuden lääkehoidon aloittaminen pienellä kokeilupakkauksella vähentävät lääkejätteen määrää.

Lääkejätteiden ja -pakkausten lajittelu


Varsinainen lääkejäte palautetaan apteekkiin lajiteltuna seuraavasti:

  • läpipainoliuskat pussiin ilman pahvipakkausta
  • muut tabletit ja kapselit pussiin ilman purkkia
  • voiteet ja nestemäiset lääkkeet pussiin omissa tuubeissaan tai pulloissaan ja
  • jodia sisältävät lääkkeet omaan pussiinsa.

Apteekkiin voi palauttaa myös ruiskut ja neulat sekä elohopeakuumemittarit, mutta ne on pakattava erikseen, neulat erityisen huolellisesti. Jos lääkkeen annosteluväline tulee myös palauttaa apteekkiin, siitä on maininta pakkauksen ohjeissa.

Jos siinä apteekissa, jossa sinulla on tapana asioida, ei ole lääkejätteelle varattua keräyssäiliötä, lajitellun lääkejätteen voi antaa apteekin henkilökunnalle toimitettavaksi eteenpäin.

Lääkkeiden kartonkipakkaukset lajitellaan kartonkikeräykseen, ohjelehtiset paperinkeräykseen, läpipainopakkaukset sekajätteeseen sekä lasi- ja muovipurkit hygienia- ja turvallisuussyistä niin ikään sekajätteeseen (Huom! ei lasin- tai muovinkeräykseen).

Meidän perheessämme toimii erittäin hyvin systeemi, jossa lääkekaapin sisältö käydään läpi kerran kuussa ja vanhentuneet lääkkeet kerätään eteisen siivouskomerossa olevaan apteekin muovipussiin. Kun muovipussi on täynnä, se viedään apteekin keräyssäiliöön samalla kun apteekissa on muutenkin tarpeen asioida.

Tammikuussa 2016 startanneet Elokuun Tilan tiistai-ideat ovat koulutetun ammattijärjestäjän vinkkejä, jotka helpottavat arkea, kierrättämistä ja kodin raivaamista ja keskittyvät esimerkiksi johonkin tiettyyn tarkasti rajattuun tavararyhmään.

3 kommenttia:

  1. Silloin kun lapset olivat pieniä, minulla oli lista lääkekaapin ovessa jossa oli lueteltuna lääkkeet ja niiden loppumisaika. Lisäksi lapussa oli särkylääkkeen ja yskänlääkkeen annosteluohjeet painon mukaan niin ei tarvinnut tarpeen iskiessä tihrustella niitä pakkausslostuksista.

    Siitä listasta saattoi sitten katsoa milloin mikäkin vanhenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen systeemi tuokin! Tärkeintä onkin löytää se itselle tai omalle perheelle parhaiten sopiva tapa pitää hallussa arkiset asiat.

      Poista
  2. On hyvä pysyä ajantasalla, ja heittää vanhat lääkkeet pois. Meillä lapset alkavat olla sen ikäisiä, että kovasti heitä kiinnostaa joka nurkka ja kaapit. Lääkekaappi pitäisi hankkia, oikein semmoinen lukollinen. Pitää itsekin nyt käydä läpi lääkkeet ja viedä vanhat pois. Hyvä muistutus! https://www.laakintavaline.fi/tuote-osasto/laakekaapit/

    VastaaPoista