perjantai 14. marraskuuta 2014

Potentiaalista materiaalia

En muista saaneeni lapsuudenkodissani varsinaisia säästämisoppeja tyyliin ”Kyllä aika tavaran kaupittaa” tai ”Viimeisessä puvussa ei ole taskuja”, mutta lähisuvun esimerkin voima opetti, että säästäväinen pitää olla. Isovanhempieni ja vielä sodan jälkeen syntyneiden, taloudellisesti erittäin hyvin toimeen tulleiden vanhempienikin ajattelutapaa on leimannut pula-aika.

Toisaalta myös sekä äidin että isän puolen sukuni määrääviin ominaisuuksiin on kuulunut huikea kätevyys, luovuus ja kekseliäisyys: kaikkea voi käyttää, mistä tahansa voi tuunata ja risainata suunnilleen mitä tahansa. Isänäitini säilytystarve takasi serkusparvellemme rekvisiitan mielikuvituksekkaimpiinkin leikkeihin. Toisaalta siitä oli isälleni ja hänen sisaruksilleen kovasti vaivaa jäämistön selvittelyn yhteydessä.

Olen perinyt sukuni luovuuden, kätevyyden ja kekseliäisyyden jotakuinkin laimentamattomana. Muistan omat leikkini mummolassa niin elävästi, että olen halunnut antaa samat mahdollisuudet omille lapsilleni. Vaikka kammoksun tavarapaljoutta vuosi vuodelta enemmän, olen viimeisten 14 vuoden aikana säästänyt kuitenkin askartelua, käsitöitä ja lasteni leikkejä varten paljon sellaista materiaalia, jonka useimmat olisivat heittäneet roskiin.

Joukkoistamista kierrättämisen ja käsillä tekemisen hyväksi


Osittain näpertelijä-keräilijä-minääni terapoidakseni perustin Facebookiin valtakunnallisen Materiaalitori kierrättäjille -ryhmän, joka on tullut tässä kuussa kahden vuoden ikään. Heinäkuussa 2013 tai sen jälkeen perustettujen maakunnallisten materiaalitorien "kattoryhmä" on nykyisellään tarkoitettu ennen kaikkea kierrätysaskartelua ja -käsitöitä koskevien ideoiden ja kokemusten vaihtoon, ja mukana on jo yli 4600 kierrättävää kädentaitajaa.

Kaikki Facebookissa lahjoitusperiaatteella toimivat Materiaalitori kierrättäjille -ryhmät on perustettu iloksi ja hyödyksi kädentaitoja vaaliville luoville persoonille tai yhteisöille, jotka kaipaavat työstettäväkseen erilaisia kierrätysmateriaaleja tai jotka haluavat päästä eroon omasta tarpeettomasta materiaalistaan muiden saman henkisten hyväksi.

Materiaaleja on tarkoitus kierrättää ennen kaikkea paikallisesti ja toiveenani on, että ryhmien kautta saisivat materiaaleja esimerkiksi päiväkodit, koulut, iltapäiväkerhot, ikäihmisten virikeryhmät ja muut resurssipulan kanssa kamppailevat kunnalliset toiminnot - käsityöyrittäjiä ja kädentaitojen harrastajia kuitenkaan unohtamatta. Toivon ryhmiin myös mahdollisimman paljon jäseniä sellaisista yrityksistä, joiden toiminnan ohessa syntyy kierrätyskelpoista, mutta yrityksille itselleen tarpeetonta materiaalia.

Kierrätä lahjoittamalla


Hyviä lahjoituskohteita on vaikka kuinka paljon: sukulaiset, tuttavat, naapurit, lähellä kotiasi sijaitsevat päiväkodit, koulut, kerhot, harrastajateatterit, vanhusten palvelukeskukset, asunnottomien asuntolat, kierrätyskeskukset, erilaiset hyväntekeväisyysorganisaatiot...

Maaliskuun 2014 alussa Facebookin perustamallani Kierrätä lahjoittamalla -sivulla pohditaan kohtuullista elämää ja sitä, mitä kaikkea onkaan mahdollista kierrättää lahjoittamalla. Tarkoituksena on jakaa myös vinkkejä lahjoituskohteista ympäri Suomen.
Teoillasi on merkitystä


Tänään bongasin aamun alkajaisiksi sitaatin Gandhilta: "The future depends on what you do today." Hyvinvointi-Suomessamme on yhä useampi ihminen tyhjän päällä, vailla kaikkea mahdollista, ja monilla julkisilla toimijoilla on krooninen raha- ja materiaalipula. Kolikon kääntöpuolen äärilaidalla on tilanne, jossa ihmiset kuolevat tavarapaljoutensa keskelle kenenkään siitä tietämättä. Me ammattijärjestäjät olemme Suomessakin nähneet vilahduksen tuosta kääntöpuolesta.

Juuri tämän ristiriidan pohjalta olen perustanut Materiaalitori kierrättäjille -ryhmät ja Kierrätä lahjoittamalla -sivun. Ja juuri tämän ristiriidan vuoksi pyrin aina ensisijaisesti miettimään asiakkaideni kanssa sopivat lahjoituskohteet heidän käyttökelpoiselle ylimääräiselleen, ettei sitä tarvitsisi vain lajitella jätteeksi.

Toiset hukkuvat tavaraan, josta toisilla on jatkuva pula. Mielestäni sille on tehtävä jotakin, toivottavasti sinustakin. Teoillasi on merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti