maanantai 14. tammikuuta 2013

Innovaatioita vai vanhoja viisauksia?


"Usein tyytymättömyys liittyy siihen, että arki ei suju." YLE:n Suora linja -ohjelma julisti tammikuussa 2013 metsästävänsä arjen räjäyttäviä innovaatioita. Futuristi ja diplomi-insinööri Elina Hiltunen kannusti samassa yhteydessä panostamaan arjen innovaatioihin, uusiin kekseliäisiin ratkaisuihin.

Jos et halua arjen innovaatioinesi televisioon, jaa ne meidän kanssamme! Mikä arkinen oivallus on tehnyt sinun elämästäsi parempaa? Kun kyselin tätä Suomen ammattijärjestäjät ry:n Facebook-sivulla, yksi vastaus kuului ”Ei mikään innovaatio vaan ikivanha viisaus eli vie mennessäsi, tuo tullessasi. Varsinkin 2-kerroksisessa kodissa tämä on säästänyt monta askelta.”

Lienee niin, että useimmat innovaatiot perustuvat juuri ikivanhoihin viisauksiin, joita sitten ehkä vain sovelletaan nykyiseen maailmanmenoon sopivalla uudella tavalla. Harvoin lienee enää mahdollista keksiä mitään todella perin juurin uutta.

"Vie mennessäsi, tuo tullessasi" on aina vain toimiva arkinen neuvo. Oma, myös vanhaan viisauteen perustuva, kantava oivallukseni arjessa on, ettei pidä jättää huomiseen sitä, minkä voi tehdä tänään. Huomisesta kun ei koskaan tiedä.

Sama toimii lyhyemmässäkin kuin vuorokausimittakaavassa: tavarat heti käytön jälkeen paikoilleen, ulkovaatteet heti sisään tultua naulakkoon, sulje heti käytön jälkeen se minkä olet avannut, palauta kaikki lainattu heti kun et enää tarvitse sitä ja korjaa tai korjauta rikkoutuneet esineet heti - äläkä vasta "sitten joskus". Se joskus ei nimittäin mitä luultavimmin ikinä koita.

Itselläni hoituu kaikki tuo muu erinomaisen jämptisti, mutta tuunausta odottavia esineitä ja käyttökelpoisia materiaaleja minulla on aina ollut pahana tapana jäädä roikottamaan vuosiksi - innokas käsillä tekijä ja toisaalta kokopäivätöissä käyvä äiti-ihminen kun olen jo pitkään ollut. Viimeisen puolen vuoden aikana olen edistynyt huimasti "käsityöläisviettini" kanssa: tolkku alkaa vihdoin hiipiä siihenkin puoleeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti