perjantai 17. heinäkuuta 2015

Katse ostamiseen päin!


Johanna Korhonen pohti 16.7.2015 Helsingin Sanomissa julkaistussa, ajatuksia herättävässä esseessään, voisiko talous perustua esimerkiksi hyötyyn, iloon, vapauteen ja kiitollisuuteen. Pari lausetta kolahti aivan erityisesti koulutettuun ammattijärjestäjään:


"Roinakasojen keskellä eläminen on vanhanaikaista. Yhdysvalloissa decluttering, roinasta eroon hankkiutuminen, on jo käsite."

Käsitteeksi se on kovaa vauhtia muodostumassa Suomessakin. Viime aikoina etenkin Facebookiin on syntynyt monia erilaisia kotinurkkiin kertyneiden tavaroiden karsimiseen keskittyneitä sivuja, ryhmiä ja tapahtumia. Esimerkkejä näistä ovat Tavara päivässä pois -yhteisö, Tavara päivässä -blogi sekä ammattijärjestäjäkollegoideni emännöimät kesä- ja heinäkuun Minimalismipelit.

Torppaa tavaratulva: älä osta tarpeetonta


17 kiertoon tai jätteeksi lähtevää tavaraa kuukauden 17. päivänä on vain yhdensorttista viherpesua, jos ovesta sisään kannettavan tavaran määrä ei vähene lainkaan. Tavarakaaoksen kesyttämisessä poistojen määrää tärkeämpää erityisesti pitkällä tähtäimellä on nimenomaan sisään tulevan tavaramäärän patoaminen eli huomion suuntaaminen ostokäyttäytymiseen – olivatpa kyseessä sitten uudet tai käytettyinä esimerkiksi kirpputoreilla myytävät tavarat.

Monille kassakuitteihin ja tiliotteisiin piirtyvät numerot ovat yksi tapa todentaa omaa olemassaoloa. Usein kuulee jatkuvaa tavaroiden ostelemista myös puolusteltavan sillä, että siten pidetään talouden pyörät pyörimässä ja edistetään työllisyyttä. Kauppatieteiden tohtori Maria Joutsenvirran mielestä työpaikkojen luomiseen ei kuitenkaan tarvita talouskasvua, vaan uutta työtä syntyy vähentämällä turhakkeiden kulutusta, jakamalla palkkatyötä tasaisemmin ja kokeilemalla uudenlaisia työn muotoja.

Ajattelen samoin. Lisäksi kannustan ihmisiä suuntaamaan kuluttamistaan lähipalveluihin tavaroiden sijaan sekä käytettyihin tavaroihin uusien tavaroiden sijaan. Myös jakamistalous on minulle sydämen asia, ja pyrin edistämään sitä omalta osaltani palveluyrittäjyyteni kautta.

Jaa ostamattajättämiskokemuksesi muiden kanssa


Verkossa on valtava määrä suosittuja blogeja, joissa kirjoittajat esittelevät uusimmat hankintansa, usein vieläpä niiden merkkejä sponsoritavaroiden toivossa korostaen. Vastavetona loin Facebookiin jokaiselle vuoden 2015 jäljellä olevalle kokonaiselle kuukaudelle tapahtuman, jossa sinä, minä ja muut ihan tavalliset ihmiset saamme mahdollisuuden päästä parrasvaloihin sen tiimoilta, mitä EMME ole ostaneet.

Voit postailla tapahtumiin ostamattajättämiskokemuksiasi kyseisen kuukauden varrelta niin usein kuin haluat: päivittäin, viikoittain tai vain kerran kuussa, valokuvan kera tai ilman. Lupaan tsempata sinua! Jos et ole Facebookissa, voit osallistua myös Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #enostanutelokuussa, #enostanutsyyskuussa jne. Osallistua voit myös kommentoimalla kuukausitapahtumien avauskirjoituksia täällä Elokuun Tilan ideapankki -blogissa.

Halutessasi voit liittää tapahtumiin vain sinun tietoosi jäävän kirjanpidon siitä, kuinka paljon olet ostamatta jättämisellä kuukauden aikana säästänyt. Tai voit laittaa ostamatta jättämisen myötä säästyneet summat sivuun jotakin sellaista merkityksellistä hankintaa varten, josta olet kauan unelmoinut, mutta johon sinulla ei ole ollut mielestäsi varaa.

Missä tahansa kanavassa osallistutkin, mukavaa olisi, jos kertoisit postauksissasi lyhyesti esimerkiksi seuraavia asioita:

- Miksi ajattelit ostavasi kyseisen asian?
- Houkuteltiinko sinua ostoksen tekemiseen jollakin erityisellä tavalla?
- Miksi kuitenkin päätit olla ostamatta?
- Miltä sinusta tuntui päätöksen jälkeen?

Tule tutkimusmatkalle omaan kulutuskäyttäytymiseesi!


On kiinnostavaa, opettavaista ja rohkaisevaa lukea muiden kokemuksia, mutta ennen kaikkea luomani kuukausitapahtumat ovat itsetuntemusta lisääviä pieniä tutkimusmatkoja meidän jokaisen omaan arkiseen kulutuskäyttäytymiseen ja arvoihin. Kokemusten kirjaaminen selkiyttää ja jäsentää havaintoja. Se tarjoaa siten aivan erilaisen pohjan ostokäyttäytymisen muutoksille kuin arjessa ohi vilahtavat tunteet ja ajatukset.

Aloitapa siis syksy elokuun tapahtumalla 1.8.2015! Kerätään viileän kesän rehevät antimet talteen talven varalle ja jätetään tarpeettomat tavarat kauppoihin. Näin vältymme poistopähkäilyiltä; tavaroista eroon pääseminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu.

PS. Valtakunnallista Älä osta mitään -päivää vietetään jälleen 27.11.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti