perjantai 11. huhtikuuta 2014

Ulos kaapista -viikkohaaste: lakanat ja tyynyliinat

Ensimmäisen ”Ulos kaapista” -viikkohaasteen kohteena olivat tyynyt ja peitot. Sille luontevaa jatkumoa ovat tietenkin lakanat ja tyynyliinat, joten mietitäänpä niitä nyt hetki.

Lakanat ovat yksi niistä kodin tavaralajeista, joiden määrää ihmiset minulle useimmin hämmästelevät. Todella monissa kodeissa lakanavarasto on paisunut vuosien mittaan ulos sille alun perin varatusta tilasta, ja kaappien perukoilta löytyy avaamattomia lakanapakkauksia vuosienkin takaa.

Usein avaamatta jääneet lakanapakkaukset ovat lahjaksi saatuja ja sisällöltään sellaisia, ettei niiden kuosi ole oikein koskaan miellyttänyt omaa silmää. Mutta on joukossa monesti ihan omiakin alennusmyyntihankintoja. Kun niin halvalla sai ja kun lakanoitahan nyt aina tarvitsee.

Kaksi per vuodepaikkahan riittää!


Oletko tullut ajatelleeksi, että todellisuudessa et tarvitse kuin enintään kaksi aluslakanaa, kaksi pussilakanaa ja kaksi tyynyliinaa jokaista kotonasi olevaa vuodepaikkaa varten? Yhdetkin kappaleet riittävät, jos käytät kuivausrumpua ja pyykinpesukiertosi on yhtä nopea kuin esimerkiksi meidän kuusihenkisessä uusperheessämme.

Meillä ei perheen koosta huolimatta ole likapyykille varattua kokonaista komeroa, vaan ainoastaan yksi rottinkinen, kylpyhuoneen lattialla nököttävä pyykkikori, joka on koko ajan niin tyhjä kuin vain suinkin lapsiperheessä on mahdollista veden ja sähkön kerskakulutusta välttäen.

Hanki vain tarpeeseen, aikaa ja kulutusta kestävää laatua


Kun hankit laadukkaita puuvillaisia tai pellavaisia lakanoita ja tyynyliinoja, ne kestävät pitkään kauniina toistuvista pesuista huolimatta. Hygieniasyistä vuodetekstiilit on syytä pestä vähintään 60 asteessa, mutta laadukkaat luonnonkuidut eivät moisesta pahastu. Kannattaa kiinnittää huomiota myös lakanoiden kuoseihin: toiset kestävät huomattavasti paremmin aikaa kuin toiset.

Jos tapanasi on hurahtaa aina vain uusiin tarjouslakanakuoseihin, koska "vaihtelu virkistää niin kivasti", ota tiukka linja: päätä, että kaapeistasi saa löytyä ainoastaan välttämätön määrä vain tiettyä väriä olevia yksivärisiä vuodetekstiilejä. Valitse oma värisi ja pitäydy sitten visusti siinä. Niukkuuden maksimointiin jää koukkuun! Hyvää tarkoittaville äideille, anopeille ja muille vuodetekstiilien antajille voit sanoa kohteliaasti–mutta napakasti–että ottaisit mieluummin vastaan lahjakortteja tai vaikkapa lastenhoitoapua.

Itse valitsin aikanaan vuodetekstiilien väriksi yksivärisen valkoisen, koska se ei haalistu pesuissa, koska siten löytyy aina eheä kokonaisuus jokaiseen vuoteeseen ja koska mummojeni käsin kutomat kauniit laatulakanat olivat tietenkin aina valkoisia. Sitä paitsi pidän valkoisesta, joka mielestäni antaa hyvin tilaa kauniille ja rauhallisille unille.

Mitä tehdä ylimääräisille?


Kun luonnonkuituiset lakanat ja tyynyliinat aikanaan kuluvat käytössä puhki, ne ovat oivallista matonkudemateriaalia–ja matonkuteista taas voi tehdä paljon muutakin kuin mattoja! Valkoisissa vuodetekstiileissä on sekin hyvä puoli, että ne voi ennen matonkuteiksi leikkaamista värjätä tekstiiliväreillä minkä värisiksi tahansa.

Isoäidin aikaiset, käsin virkatulla pitsillä koristellut lakanat ovat todellisia aarteita ja erittäin kauniita sivuverhoina. Lakanakäytössä en ainakaan itse raaski niitä pitää, koska eivät lujasta kudoksestaan huolimatta välttämättä enää kestä toistuvaa pesua.

Ompelutaitoiset voivat tehdä keskeltä kuluneiden lakanoiden päistä tyynyliinoja tai käyttää lakanat kaavakankaana; kuosittelu on helpompaa kuin paperikaavoilla.

Hyväkuntoiset ylimääräiset lakanat ja tyynyliinat voi lahjoittaa vaikkapa Hope ry:lle, ensi- ja turvakoteihin, asunnottomien asuntoloihin tai vastaanottokeskuksiin. Löytöeläintaloihin saattavat kelvata vähän nuhjaantuneemmatkin. Kaikilta näiltä kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen, että ottavat kyseisenlaisia lahjoituksia vastaan.

Haaste: käy läpi, laske, päätä tarpeellinen määrä ja kierrätä loput


Ajatuksena Ulos kaapista -viikkohaasteissa on, että käymme viikoittain yhdessä läpi jonkun tietyn kodin tavaratyypin tai -ryhmän, laskemme kappalemäärän, päätämme millainen määrä on itsellemme / perheellemme tarpeeksi ja mietimme erilaisia lahjoittamiskohteita ylimääräisille kappaleille.

Voit tehdä tuon kaiken myös täysin itseksesi, mutta olisin iloinen, jos uskaltautuisit "ulos kaapista" ja kertoisit täällä havaintojasi viikkohaasteeseen liittyen. Tänä viikonloppuna ja tulevalla viikolla haastan sinut käymään läpi kotoasi löytyvät lakanat ja tyynyliinat!

4 kommenttia:

 1. Vastasinkin jo vähän vahingossa edelliseen haasteeseen :) Päädyin juuri samaan systeemiin, kahdet jokaiselle. Ja täytyy nyt vielä myöntää että jätin parit extrat ehkä mökille vietäväksi. Toin viime kesänä mökiltä ihania kukikkaita lakanoita kotiin, mutta ne olivatkin jo niin hentoisia etteivät kestäneet pesua.. Joten ehkä vien tilalle nyt sitten kaapistani liinavaatteita. Sopivat kuitenkin hyvin niille varattuun paikkaan, joka on kaksi hyllyä makuuhuoneen kaapista :)

  Elli

  VastaaPoista
 2. Tämän haasteen laskutehtäväosuuden tulos oli meillä se, että pussilakanoita on 8, aluslakanoita 11 ja tyynyliinoja 15.

  Koska kotonamme on kahdeksan vuodepaikkaa, kahden kappaleen logiikalla mitään ei ole liikaa, mutta minusta etenkin aluslakanoita voisi kohta karsia vanhimmasta päästä. Kesällä voisin leikata taas matonkuteita vanhempieni mökillä laiturin nokassa.

  VastaaPoista
 3. Tuli 3 tyynynpäällistä täyteen liinavaatteita ja vein ne Texwexiin. Jätin 8 Petiin vaatteet ja pari ylimääräistä. Edellisen viikon haasteeseen en voinut vastata kun muuton yhteydessä olin jo vienyt kaikki ylimääräiset kierrätykseen. Mitähän seuraavaksi?

  VastaaPoista