perjantai 25. huhtikuuta 2014

Ulos kaapista -viikkohaaste: keittiön tekstiilit

Keittiötekstiileitä hankkiessa laadukkaisiin luonnonkuituihin satsaaminen kannattaa. Pellava ja lujakutoinen puuvilla säilyttävät muotonsa ja kuivausominaisuutensa toistuvista pesuista huolimatta. Kappalemäärät kannattaa pitää maltillisina. Syytä on myös miettiä tarkoin, mille oikeasti on tarvetta. Leipäkoreihin laitettavat pikkuliinat–samoin kuin itse asiassa ne leipäkoritkin–ovat melko turhaa kaappien täytettä.

Keittiöpyyhkeet


Yllättävän monet täyttävät makuuhuoneen liinavaatekaappeja keittiöpyyhkeillä. On kuitenkin kaikin puolin kätevintä säilyttää astiapyyhkeet–kuten muutkin tavarat–siellä, missä niitä käytetään.

Ainakaan astianpesukoneella varustettuun kotitalouteen ei tarvita isompaa määrää keittiöpyyhkeitä kuin niitä mahtuu sievästi taiteltuina yhteen pinoon yhdelle astiankuivauskaapin hyllylle. Enemmälle ei ole tarvetta, vaikka samoja pyyhkeitä käytettäisiin myös leivinliinoina, kuten meillä.

Meidän keittiössämme yhteen ja samaan kuivauskaapin hyllyn reunassa olevaan pinoon mahtuvat itse asiassa odottamaan käyttövuoroaan sekä astiapyyhkeet että keittiössä käytettävät froteiset, pienikokoiset käsipyyhkeet.

Patalaput ja patakintaat


Patalappujen ja -kintaiden säilytyspaikaksi kannattaa ottaa esimerkiksi hellan vieressä olevan vetolaatikon kulma, jolloin piristyksen tuominen keittiön sisustukseen ei voi toimia edes tekosyynä uusien hankkimiselle.

Käyttötarkoitukseensa liiankin sieviä, pieniä ja ohuita patalappuja kerääntyy helposti tiskipöydän nurkkaan tai vetolaatikkoon. Myös patakintaita, jotka ovat liian isoja ja liian paksuja ollakseen käytettäviä, jää usein keittiöön pyörimään.

Patalaput ja -kintaat jos mitkä ovat melko puhtaasti tarve-esineitä. Jos käytettävyys ei ole kohdillaan, säilyttämiselle ei ole mitään perusteita–ellet sitten tee mummon aikoinaan kansakoulussa taidokkaasti virkkaamasta pikkuruisesta patalapusta sisustustaulua keittiösi seinälle.

Todennäköisesti olet joko patalappu- tai patakinnastyyppiä etkä ikinä käytä sitä toista lajia, josta voitkin saman tien hankkiutua kokonaan eroon. Itse en koskaan käytä patakintaita, mutta jos sinä käytät, pari kappaletta riittää kyllä. Patalappuja saattaa tarvita neljäkin kappaletta; joskus joku isompi uuniastia on niin kuuma, että sen joutuu ottamaan uunista kaksin käsin tuplaeristyksellä varustautuneena.

Pyykkäysvaraa patalappuihin tai -kintaisiin ei tarvita. Ne voi pestä jossakin sellaisessa välissä, kun uuni ei ole käytössä. Ja ainahan hätätilassa voi käyttää astiapyyhkeitä korvikkeena.

Esiliinat


Esiliinaa tulee käytettyä kokatessa ihan liian harvoin–yleensä korkeintaan silloin, kun tekee juhlavaatteissa viime hetken valmisteluja ennen illallisvieraiden saapumista. Keittiöstä olisi kuitenkin hyvä löytyä yksi niin naisille kuin miehillekin sopiva esiliina jokaista siellä yhtä aikaa ruokaa laittavaa kohden. Ja pikkuleipureilla olisi tietenkin hyvä olla omansa.

Paras säilytyspaikka esiliinoille on tietenkin keittiössä ja sellaisessa kohdassa, josta ne ovat helposti otettavissa käyttöön tarvittaessa. Meillä esiliinoja säilytetään patalappujen tapaan hellan vasemmalla puolella olevaan vetolaatikkoon taiteltuina.

Haaste: käy läpi, laske, päätä tarpeellinen määrä ja kierrätä loput


Ajatuksena Ulos kaapista -viikkohaasteissa on, että käymme viikoittain yhdessä läpi jonkun tietyn kodin tavaratyypin tai -ryhmän, laskemme kappalemäärän, päätämme millainen määrä on itsellemme / perheellemme tarpeeksi ja mietimme erilaisia lahjoittamiskohteita ylimääräisille kappaleille.

Voit tehdä tuon kaiken myös täysin itseksesi, mutta olisin iloinen, jos uskaltautuisit "ulos kaapista" ja kertoisit täällä havaintojasi viikkohaasteeseen liittyen. Tänä viikonloppuna ja tulevalla viikolla haastan sinut käymään läpi keittiöpuuhiin liittyvät tekstiilit!

3 kommenttia:

 1. Tämän haasteen laskutehtäväosuuden tulos oli meillä seuraavanlainen: 6 astiapyyhettä / leivinliinaa (mummon peruja), 4 keittiön käsipyyhettä, yksi aikuisten ja yksi lasten esiliina, 4 patalappua ja yksi patakinnas.

  Puolisoni pari vuotta sitten työnantajaltaan jonkun keittiövälinesetin mukana saama patakinnas on pyörinyt meillä hyödyttömänä oikeastaan omituisen pitkään. Nyt se lähti vihdoin kirpputorille ja toivottavasti kohti kotia, jossa sille on käyttöä. :)

  VastaaPoista
 2. Meillä on varmaankin liikaa niitä leivinliinoja ;) Enkä ole toistaiseksi keksinyt edes niille hyvää paikkaa. Tuolla ne pyykkikoneen päällä ovat kasassa sentään.. En ole patalappuihminen, joten semmoiset ovat poistuneet jo kaapeistani (äitini niitä kyllä tuo edelleen tänne). Essuja on yksi aikuisten ja useampi lasten, lasten essut joutaisivat kyllä jo meiltä kiertoon..
  -Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain rohkeasti sanot, Elli, äidillesi, ettet tarvitse lisää patalappuja, koska et ole patalappuihmisiä. :) Ja sujautat ne lasten essut viemistä odottavaan kierrätyskassiin tai suoraan lähimmälle kirpputorille!

   Poista