maanantai 7. syyskuuta 2015

Parempaa arkea tekemässä

Osallistuin tänään Designpääkaupunki-vuoden 2012 perintöä jatkaneen Toimiva kaupunki -hankkeen ja Forum Virium Helsingin järjestämään Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka -seminaariin upeassa Helsingin kaupungintalon juhlasalissa.

Viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana muotoiluosaaminen on otettu pysyvästi Helsingin kaupungin kehittämisen tueksi. Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka -seminaarissa käytiin esimerkkien kautta läpi kaupunkien muutosta ja tulevaisuutta sekä sitä, miten muotoilua voidaan hyödyntää julkisten palveluiden kehittämisessä.

Kansainvälisen designsäätiön Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen muistutti seminaarin avauspuheenvuorossa, että sekä perinteisessä esinemuotoilussa että palvelumuotoilussa tekemisen ytimessä on paremman arjen synnyttäminen käyttäjälle. Hän totesi myös, että ymmärryksen lisäämisessä eri osapuolten välillä empatia, yksinkertaistaminen ja konkretia ovat oleellisia asioita.

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki korosti tervehdyksessään, että Helsingille muotoilu on tapa rakentaa avointa kaupunkia. Kaskas Median Liisa Mayow esitteli Muotoilutarinat.fi -verkkojulkaisun, joka tarinoi kaupunkien muutoksesta. Kaupunkimuotoilija Pablo Riquelme puolestaan totesi, että toimiva prosessi on aina esteettisesti arvokas.

Seitsemässä muotoilun käyttöä kaupungissa käsittelevässä esimerkkipuheenvuorossa käytiin läpi Kalasataman kokeilulaboratorio, käyttäjäkokemus HKL:n kaupunkipyörien hankinnassa, Our House -lähiöfestivaali, Oman muotoinen koti -hanke, Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, Yrityslinna ja Ohjaamo-palvelu. Mukavasti oli oma naapurustoni edustettuna!

Kaupunkimuotoilu – ja palvelumuotoilu yleisemminkin – on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta nelituntisen iltapäivän puheenvuorojen myötä minulle todella kirkastui, kuinka paljon yhteistä on palvelumuotoilussa ja koulutetun ammattijärjestäjän työssä.

Ihmisläheisyys on sekä meidän koulutettujen ammattijärjestäjien työn että palvelumuotoilun ydin. Kaupunkimuotoilija Sara Ikävalkon sanoin: ”Tärkeintä tässä työssä on kohdata ihminen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti