maanantai 9. kesäkuuta 2014

Koti järjestykseen arkea varten

Kevään ja alkukesän juhlat antavat usein sykäyksen kodin järjestämiselle, mutta itse asiassa juhlakauden alussa on jo hiukan myöhäistä saada kaaostumaan päässyt koti kuntoon kohtuullisella työpanoksella. Arjen tulisi sitä paitsi olla perustelu tavaroiden karsimiselle ja järjestämiselle, ei juhlan.

Koti ei ole juhlien kulissi, vaan aito tapahtumapaikka, joka on olemassa ennen kaikkea mahdollisimman miellyttävää arkea varten. Omaa ja perheenjäsenten jokapäiväistä elämää, ei vieraiden lyhytaikaista käyntiä varten. Elämämme merkitykselliset ihmiset tulevat kuitenkin tapaamaan meitä, eivät arvioimaan kotimme järjestystä.

Elämän ulkoinen kaaos on monesti korvienvälisen kaaoksen ilmentymä. Toisaalta ulkoinen kaaos ylläpitää sisäistä kaaosta. Asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen ja turhat rönsyt kannattaa karsia.

Jos työ on vaativaa, kotiarki kannattaa pyrkiä järjestämään mahdollisimman yksinkertaiseksi ja toimivaksi. Tässä auttaa uskomattoman paljon se, että kotona on vain aidosti tarpeellista tavaraa ja että sille on oma paikkansa. Tämä on sitä merkityksellisempää, mitä enemmän samassa taloudessa asuu ihmisiä.

Kaaoksen selvittämiseen kannattaa lähteä pienin askelin, jotta asetetut välitavoitteet ovat suhteellisen helposti saavutettavissa. On tärkeää saada onnistumisen kokemuksia ja tuntea, että urakka edistyy. Tavarapaljouden selättämisessä ovat edistymisestä kertovat valokuvat aivan erinomainen työkalu. Ammattilaisen apua kannattaa rohkaistua pyytämään ajoissa.

Kun kotona on vain tarpeelliset tavarat ja niille oma paikka, siellä voi järjestää juhlatkin koska tahansa eikä yllätysvieraiden tullessa tarvitse nolostella. Kun perusjärjestys ja tavaroiden määrä on kohdillaan, päivittäinen ”ylläpitovartti” ja ”tuo tullessas, vie mennessäs” -menettely riittää pitämään tilanteen hallinnassa. Se on varsin kohtuullista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti