keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Näkemykseni onnellisesta arjesta

Näkemykseni onnellisesta arjesta on ollut jo pidempään luettavissa katseen korkeudella kotimme keittiössä, pakastimen ovessa.

Kyseessä on Kaj Kalinin erinomainen kolumni otsikolla "Se on pienestä kiinni", joka taannoin osui silmiini jostakin muuten jo tyystin unohtuneesta lehdestä.

Saksin oitis liikutuksen kyyneleet kirvoittaneen kirjoituksen huoneentauluksi itselleni ja perheenjäsenilleni. Kuinka kukaan onkaan osannut pukea itselleni kallisarvoisimmat onnenhetket niin kauniiksi sanoiksi!

Yritin turhaan löytää kirjoitusta verkosta sähköisessä muodossa, jotta olisin voinut linkittää sen tänne, mutta haluan kuitenkin jakaa sen kanssanne:


Se on pienestä kiinni

Äänestämme vaaleissa onnellisen arjen edellytysten puolesta. Onni koostuu tuokioista, ja hetkessä se voi myös rikkoutua.

Onnellista kotitunnelmaa on viime kädessä mahdoton määritellä. Kodin tarjoamat ilot vaihtelevat sinusta minuun ja meistä heihin. Joitakin onnellisuuden tuokioita tulee kuitenkin heti mieleen.

Puhtaat ja silitetyt vuodevaatteet. Erityisesti tyynyn alapuolen viileys kämmenselkää vasten. Kynttilän valaisema olohuone: miten erilaiselta kaikki näyttää. Kirjahyllyn järjestelyn ja puutarhanhoidon sukulaisuus. Kauniisti kirjoitettu kortti tai kirje eteisen matolla. Teekupin höyryn liikkeiden katselu. Uuden, pitkään halutun ja harkitun esineen koskettelu. Koiran tai kissan nukahtaminen.

Kaikessa rauhassa heräävä halu hyväillä lähellä istuvan rakastetun niskaa. Puhtaan tiskialtaan himmeä hohde jääkaapin valossa aamuyöllä. Taikinan kohoaminen vanhan pellavaliinan alla. Puolison vaatekappaleen nuuhkaiseminen salaa. Jännittävän tai romanttisen elokuvan katselu yksin tai yhdessä. Televisiottomat illat. Puhelimen pois kytkeminen.

Aamukahvin tuoksu keittiössä. Astioiden kuivaaminen ja radiosta kuuluva Bachin kantaatti Ich habe genug. Se, miten vauva levittää raajansa, kun hänet laskee oikeanlämpöiseen kylpyveteen. Lehtiuutisten ääneen lukeminen aamiaispöydässä. Lattian kiilto. Imuroinnin jälkeinen rauha. Hellä viesti jääkaapin ovessa Chagall-magneetin alla. Säiden äänet. Päiväunet sohvalla.

- Kaj Kalin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti