En tiedä, uskotteko kun sanon, mutta muuttopäivän iltana meillä oli kaikki laatikot ja säkit tyhjennetty ja tavarat laitettu hyvin toimiville paikoille, joilla ne ovat vielä tänäkin päivänä. Lisäksi tyhjät laatikot oli kannettu kellarikomeroon, jossa ei moneen vuoteen ollut mitään muuta kuin ne laatikot. Muuttoapuna meillä oli vain mieheni veli, enkä ollut siihen aikaan vielä edes koulutettu ammattijärjestäjä!
Keskustelimme heinä-elokuun vaihteessa Facebookiin perustamassani Kodin raivaajan ABC -vertaisryhmässä muutosta. Keräsin keskusteluiden pohjalta toimiviksi todetut käytännöt yhteen. Lämpimät kiitokset kaikille aktiiviseen keskusteluun osallistuneille!
Suunnittele hyvin ja pyydä apua
Aloita muuttoon valmistautuminen ajoissa ja pyydä ajoissa myös apua. Aika, apu ja huolellinen suunnittelu ovat muutossa varsinainen pyhä kolmiyhteys. Suunnittele muutto huolella, ammattilaisen kanssa tai itsenäisesti: mistä aloitetaan, kuka pakkaa, keitä pyydetään milloinkin avuksi ja miten tarpeettomaksi osoittautuvat tavarat kierrätetään. Erityisesti vanhentuneen elektroniikan, rikkinäisten huonekalujen yms. tavaroiden toimittaminen asianmukaisesti kierrätykseen vaatii etukäteissuunnittelua, etenkin jos muuttajalla ei ole omaa autoa.
Jos suunnitteluaikaa on käytettävissä runsaasti, piirrä uudesta asunnosta mittakaavaan tehtyjä pohjapiirustuksia huone kerrallaan ja leikkaa samalla myös isompia huonekaluja kuvaavat kappaleet vaikkapa kartongista oikeassa mittakaavassa. Kappaleita pohjapiirustusten päällä pyörittelemällä hahmotat helposti sen, miten huonekalut kannattaa uudessa kodissa sijoittaa. Painavia huonekaluja ei muuton yhteydessä tarvitse siirrellä sinne tänne, vaan ne saa sijoitettua kerralla paikoilleen.
Yleensä sukulaiset ja tuttavat pyydetään avuksi vasta varsinaiseen muuttopäivään ja lähinnä kantoavuksi, mutta pyydä apua myös tavaran lajitteluun ja pakkaamiseen. Se on hauskaa kahdestaan tai pienellä porukalla! Urakka tulee tehtyä kevyesti höpöttelyn ohessa – edellyttäen, että muutakin tosiaan tehdään kuin höpötellään. Henkiselläkin tuella on muutossa iso merkitys: ystävän läsnäolo pakatessa rauhoittaa, jolloin vältät todennäköisesti pahimmat paniikkiratkaisut kuten kaikkien mahdollisten tavaroiden sullomisen sekaisin muovipusseihin.
Jos pyydät ystäviä avuksi tavaroiden läpikäymiseen ja pakkaamiseen, pyri esivalmisteluna keräämään käsiteltäväksi kaikki samaan tavararyhmään kuuluvat esineet. Kun yhden rupeaman aikana käydään läpi vaikkapa kaikki astiat tai kaikki kirjat, hahmotat hyvin sen, kuinka paljon samankaltaisia tavaroita sinulla on. Tämä helpottaa priorisointia ja vähiten tarpeellisista, huonokuntoisimmista tai vähiten sinua miellyttävistä tavaroista luopumista.
Jos tavoitteenasi on selkeästi tavaramäärän vähentäminen, ystävät (ja varsinkin sukulaiset) ovat monesti melkoinen hidaste, elleivät suoranainen este.
Mieti uudessa kodissa jo ennen muuttoa mahdollisimman pitkälle se, mitä toimintoja missäkin tilassa tullaan tekemään ja miten huonekalut sijoitetaan.
Etsi tarpeettomalle käyttökelpoiselle uusi koti
Tavaroista on helpompi luopua muuton yhteydessä, ja muutenkin, jos ne jatkavat matkaansa tarvitsijoille. Käyttökelpoisia tavaroita ei kannata heittää roskiin, vaan ne voi lahjoittaa vaikkapa ensi- ja turvakotiin, erilaisille hyväntekeväisyystoimijoille ja kierrätyskeskuksiin.
Pyydä ennen muuttoa sukulaisia, ystäviä ja tuttavia katsomaan, josko sinulle tarpeettomissa tavaroissa olisi jotakin, mitä he tarvitsisivat. Myös asuinalueiden omat Facebook-ryhmät ovat näppäriä tavaroiden kierrättämisessä, ja kotikirppiksetkin ovat kivasti yleistyneet näiden alueellisten ryhmien jäsenten keskuudessa: naapurit päästetään yhä useammin omaan kotiin tekemään kirppislöytöjä.
Selvästi edellistä asuntoa pienempään muutettaessa kannattaa lähteä liikkeelle uudesta asunnosta ja siitä, mitä sinne oikeasti tarvitaan ja järkevästi mahtuu. Sitten vain mennään mahdollisimman ulkopuolisen silmin ikään kuin ostosreissulle taakse jäävään isoon kotiin ja sieltä valikoidaan matkaan ainoastaan kaikkein tarpeellisin, mieleisin ja uuteen kotiin aidosti sopivin.
Ole tiukkana jokaisen muuttolaatikkoon laittamasi tavaran kohdalla ja kysy itseltäsi, ansaitseeko kyseinen tavara paikan uudessa kodissasi. Jos päätöstä joutuu puntaroimaan pitkään, todennäköisesti vastaus on kielteinen. Muutto kannattaa pyrkiä hyödyntämään oivallisena tilaisuutena karsimiseen, koska tavarat ovat liikkeessä ja kulkevat tavalla tai toisella omistajansa käsien kautta joka tapauksessa.
Pakkaa fiksusti
Käytä kodintekstiilejä helposti rikkoutuvien esineiden paketointiin, jos et ole sitä tyyppiä, että haluat liinavaatteidesi olevan ehdottoman sileitä. Silittämisestä tai mankeloinnista ei kannata ottaa lisää kuormitusta muuttohetkeen.
Pakkaa vain yhtä tavararyhmää per laatikko, kirjoita laatikoiden päälle mitä niissä on ja vie / käske muuttomiesten viedä laatikot uudessa kodissa siihen huoneeseen, jonne sisältö on tarkoitus sijoittaa. Tietenkin myös sijoituspaikan uudessa kodissa voi kirjoittaa laatikon päälle.
Pakkaa yhteen laatikkoon tai vaikka lentolaukkuun parina ensimmäisenä päivänä tarvitsemasi vaatteet ja muut tavarat – vähän kuin lähtisit parin päivän reissuun. Pysy muuton tuoksinassa kartalla siitä, mihin tuo laukku tai laatikko tulee uudessa kodissa sijoitettua.
Vahvat jätesäkit ovat erinomaisia muuttovälineitä. Niissä voi muuttaa paljon muutakin kuin vaatteet.
Panosta myös muuttopäivään ja muuton viimeistelyyn
Hanki pikkulapsille hoitaja tai mieluiten majoittaja muuttopäiväksi. Muuton toteutus sujuu vähemmällä päänsäryllä, kun ei tarvitse vähän väliä käydä pyyhkimässä pyllyä, toimia erotuomarina, keksiä tekemistä tai laittaa ruokaa.
Huomioi, että eläimille uuteen kotiin sopeutumisen kannalta tärkeintä ovat omat tavarat ja tutut hajut.
Panosta muuton viimeistelyvaiheeseen. Monilla on kokemuksia siitä, miten kesken jäänyt muutto on pilannut elämän vuosiksi ja johtanut jopa masennukseen. Samaa tapahtuu usein isojen putkiremonttien yhteydessä. Älä muuta muun kiireen ja kesken olevan remontin keskellä, jos suinkin voit sen välttää. Tällöin tavarat jäävät helposti hakemaan paikkaansa uudessa kodissa jopa vuosiksi.
Käytä muuttosiivouspalveluita. Palvelun ostaminen etenkin taakse jäävään asuntoon on varmasti hintansa arvoista.
Muista, että uudessakin kodissa laatikoita purkaessa on vielä mahdollisuus karsimiseen, jos sitä ei ole vanhassa kodissa ehtinyt syystä tai toisesta tehdä. Kun purat tavaroita laatikoista, ota sivuun ne, jotka myyt, annat pois tai laitat roskikseen.
Jos uusi kotisi on vanhaa avarampi, huolehdi siitä, ettei tavaraa ala kertyä huomaamatta lisää. Tyhjällä tilalla on taipumuksena täyttyä, jos siihen ei kiinnitetä erikseen huomiota. Avara tila on luksusta, myös mielelle, joten siitä kannattaa ehdottomasti pitää kiinni!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti