tiistai 29. syyskuuta 2015

Lokakuussa pelataan Minimalismipeliä

Onko 496 mielestäsi paljon? ”No sehän on suhteellista!” toteat nyt ja olet täysin oikeassa. Emännöin lokakuussa yhdysvaltalaisen The Minimalists -ryhmän alun perin lanseeraamaa Minimalismipeliä, jossa osallistujien tavoitteena on poistaa kotoaan 496 tavaraa kuukauden aikana:

ensimmäisenä pelipäivänä yksi, toisena kaksi ja niin edelleen. Suomalaiskodeissa on sanottu olevan keskimäärin 10 000 tavaraa. Itse uskon, että oikea luku on vielä isompi. Onko 496 siis paljon vai vähän?

Tavaroita karsiessa keskitytään usein määrään: tavara päivässä tai tietty määrä tavaroita tiettyinä päivinä kuukaudessa, kuten Minimalismipelissä. Joillakin on myös tavoitteena jättää jäljelle jokin ennalta päätetty numeerinen määrä vaatteita tai muita tavaroita. Tavaroiden vähentämisessä määrälliset tavoitteet voivat olla eduksi sikäli, että omasta edistymisestään saa niiden avulla konkreettisen kuvan. Mutta lukumäärään perustuvasta mittarista on vaarana muodostua itseisarvo, jonka myötä vähentämisen perimmäinen syy helposti unohtuu.

Ja kuten Katse ostamiseen päin! -tekstissäni taannoin kirjoitin, 17 kiertoon tai jätteeksi lähtevää tavaraa kuukauden 17. päivänä on vain yhdensorttista viherpesua, jos ovesta sisään kannettavan tavaran määrä ei vähene lainkaan. Tavarakaaoksen kesyttämisessä poistojen määrää tärkeämpää erityisesti pitkällä tähtäimellä on sisään tulevan tavaramäärän patoaminen eli huomion suuntaaminen ostokäyttäytymiseen – olivatpa kyseessä sitten uudet tai käytettyinä esimerkiksi kirpputoreilla myytävät tavarat.

Myös pelisääntöjen vuoksi mietin pitkään, haluanko ollenkaan emännöidä Minimalismipeliä, mutta kokemuksen kiinnostavuus vei lopulta voiton.

Kuinka tarkasti Minimalismipelin sääntöjä on noudatettava?


Ammattijärjestäjäkollegani Suomen ammattijärjestäjät ry:stä pyöräyttivät ensimmäisen Minimalismipelin käyntiin kesäkuun 2015 alusta ja sen jälkeen tempauksia on ollut joka kuukausi. Kaikki Minimalismipelejä tähän mennessä emännöineet kollegani ovat saaneet paljon palautetta etenkin pelin säännöistä, jotka on suomennettu suoraan amerikkalaisesta originaalista.

Pyysin kollegoiltani lupaa muokata sääntöjä realistisemmiksi ja enemmän suomalaiseen mentaliteettiin sopiviksi, mutta vastaus oli kielteinen, koska peli ei silloin enää olisi sama, joten säännöt jäivät ennalleen. Tärkeintä leikkimieliseen Minimalismipeliin osallistumisessa on tietenkin tavarapaljouden karsiminen ylipäätään ja siitä nauttimaan opetteleminen. Mutta suomalaiseen luonteenlaatuun liittyy perfektionismi ja pilkuntarkka tunnollisuus, minkä vuoksi olisin halunnut loiventaa sääntöjä hiukan.

Tiedän, että monelle uhkaa nousta osallistumisen tai edes sen kokeilemisen esteeksi se, että tietää jo etukäteen, ettei pysty pelaamaan sääntöjen mukaan. Minun puolestani jokainen osallistuja saa aivan rauhassa soveltaa sääntöjä omaan elämäntilanteeseensa sopiviksi!

Minultakin on jo kyselty muun muassa sitä, voiko peliin säännöistä huolimatta osallistua yksin ja kuinka tiukasti vaatimusta tavaroiden saman päivän aikana ulos talosta saamisesta on noudatettava. Ilman kaveriakin peliin voi toki osallistua – ja FB-tapahtumasivultahan samalla asialla olevia kavereita taatusti löytyy, jos ei muualta. On aivan ymmärrettävää, että erityisesti maaseudulla saman päivän aikana tavarat lähtevät ulos talosta korkeintaan pihalla nököttävään autoon. Minusta tärkeintä on, että ne lähtevien läjään laitetut tosiaan lähtevät kiertoon lokakuun aikana!

Millainen on Minimalismipelissä poistettava tavara?


Ihmisiä on mietityttänyt kovasti myös se, mikä Minimalismipelissä tulkitaan yhdeksi tavaraksi. Periaatteessa jokainen irrallinen ja itsenäinen yksikkö on tavara, oli sitten kyse klemmarista tai kulmasohvasta. Yhden tavaran tulkinta on kiinni jokaisesta osallistujasta itsestään: toiselle yksi tavara voi olla esimerkiksi yksi tilkku ja toiselle kassillinen tilkkuja – aivan oman tilanteen ja ennen kaikkea oman tavoitteen mukaan. Itse olen ajatellut laskea esimerkiksi kenkä- ja korvakoruparit yhdeksi tavaraksi, mutta kassillisessa kenkiä olisi minulle jo kenkäparien määrän verran tavaraa.

Jotkut aiempiin Minimalismipeleihin osallistuneet ovat kertoneet tulkinneensa sääntöjä siten, että "esineellä" tarkoitetaan toimivaa ja ehjää esinettä. Nämä ihmiset ovat hämmentyneet, kun kanssaosallistujilla onkin ollut poistettavien listalla tyhjiä paristoja, lasinkeräykseen meneviä lasipurkkeja, paperinkeräykseen meneviä papereita, hajonneita vaatteita ja vanhentuneita lääkkeitä.

Minusta mikä tahansa tarpeeton kotona pidempään pyöritelty fyysinen kappale kelpaa poistoksi, koska niistä kaikistahan kodin kaaos ajan saatossa muodostuu. Juuri käytössä tyhjentyneitä maito- ja säilyketölkkejä yms. muutenkin heti roskiin menevää poistoiksi ei kuitenkaan lasketa, koska niiden vaikutus kodin tavaramäärään on pidemmällä tähtäimellä +/-0.

Yllättävän monilla koti kuitenkin täyttyy myös ihan roskasta ja etenkin niistä rikkinäisistä, muka korjaamista tai tuunaamista odottavista tavaroista. Minusta on oikein positiivista, jos ihmiset Minimalismipelin myötä tulevat vieneeksi esimerkiksi vanhat paristot ja lääkkeet asianmukaisesti jätteenkeräykseen.

Tässä pelissä kaikki ovat voittajia!


Minimalismipeliin osallistuakseen ei tarvitse tavoitella minimalismia, mutta osallistuminen on kiinnostava matka itseen. On myös vapauttavalla tavalla hauskaa tunnistaa ajatus- ja toimintamalleja, jotka tuntuvat toistuvan melkein kaikilla. Aiempien kuukausien osallistujakommenttien perusteella Minimalismipeli on vienyt osallistujat positiivisessa mielessä mennessään. Myös hiljaisena osallistujana voi olla mukana: omista poistoista ei ole mikään pakko raportoida tapahtumasivulla, vaikka se luo mukavaa vertaishenkeä ja kannustaa tehokkaasti muita osallistujia.

Tavarat, jotka ovat sinulle tarpeettomia, saattavat olla jollekin toiselle tarpeellisia jo tänään. Tässä pelissä kaikki ovat voittajia!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti