Olen omalta osaltani vastannut "miksi teen" -kysymykseen tämän ja viime vuoden aikana esimerkiksi monissa lehtihaastatteluissa. Pidemmän aikaa mielessäni on muhinut myös tietyn näkökulman aiheeseen ottava blogikirjoitus, mutta vielä sen aika ei ole tullut.
Sen sijaan ajattelin nyt hiukan valottaa meidän ammattijärjestäjien asiakkaiden syitä siihen, miksi he ovat tehneet niin - miksi he ovat käyttäneet ammattijärjestäjän palveluita. Toki syitä on paljon muitakin kunkin asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen liittyen, mutta tässä ne yleisimmät.
Sparrausapua ja puhtia aloittamiseen
Kaikki asiakkaani ovat ihastelleet sitä, miten paljon pelkästään tavaroista ja niiden herättämistä ajatuksista puhuminen ulkopuolisen ihmisen kanssa helpottaa oloa ja selkiyttää päätöksentekoa. Eräs asiakkaani kirjoitti hiljattain ilahduttavasti:
"Tykkäsin kovin käynnistäsi ja nyt tällä erää siitä, että sain kertoilla ja näyttää. Miten tuollainen tarve voikin olla! Lähtösi jälkeen huomasin saavani uusia ajatuksia, mielestäni eteenpäin meneviä, tämän ympäristöni suhteen."
Varattu työskentelyaika ammattilaisen kanssa myös pakottaa hyvällä tavalla tarttumaan urakkaan. Yksin aloittamisen ja puurtamisen kynnys on yleensä niin korkea, että tekosyitä urakan lykkäämiselle ei ole vaikea keksiä. Jälleen lainaus asiakkaaltani:
"Kuitenkin, tarkemmin ajateltuani erilaisia kätköjäni tajuan, että paljon on varaa poistaa täältä erilaista turhaa! Siinä todella tarvitsen sinua, itsekseni asiat eivät edisty! Tai no, ehkä etanan viisivuotisvauhdilla."
Me koulutetut ammattijärjestäjät kuuntelemme työksemme asiakkaidemme ajatuksia ja toiveita ja tuomme niihin objektiivista näkökulmaa. Konkreettisessa työssä toimimme apukäsinä. Etenemme yhdessä kunkin asiakkaamme kanssa juuri hänen toivomaansa suuntaan.
Ajan ja rahan säästöä
Ajan ja rahan säästymiseen on aina erinomaista vedota, mutta se on tässä tapauksessa täysin totta! Koulutetun ammattijärjestäjän palveluiden myötä oppii arvioimaan terveen kriittisesti sitä, mitä kannattaa säilyttää, mistä luopua ja mitä hankkia jatkossa. Hyödyt vain kasvavat pitkällä tähtäimellä tarkasteltuina.
Tavaroiden karsimisen jälkeen ei enää tarvitse maksaa tarpeettoman säilyttämiseen tuhlaantuneista hukkaneliöistä asunnossa tai vielä kalliimmassa vuokravarastossa. Mitä vähemmän irtainta omaisuutta on, sitä pienemmät ovat luonnollisesti myös sen huolto- ja muut ylläpitokustannukset.
Kun omistaa maltillisen määrän tavaroita, joille on yhdessä ammattilaisen kanssa mietitty loogiset paikat, löytää kaiken tarvitsemansa nopeasti. Ei joudu ostamaan aina vain uusia vastaavia tavaroita kadottamiensa tilalle ja näkee kertasilmäyksellä, jos johonkin tavaralajiin tarvitaan täydennystä. Tavarat on helppo palauttaa omille sovituille paikoilleen, jolloin siisti yleisilme säilyy ja viikkosiivoukset sutjakoituvat.
Kodin ilmeen sisustuksellinenkin uudistaminen on mahdollista ilman uusia, rahaa vieviä tavarahankintoja, kun vähennetään valikoivasti jo olemassa olevaa, korostetaan oikeita asioita ja uudistetaan vanhaa.
Kun ympärillä on tarpeeksi tilaa ja tila on siisti, mielikin tyyntyy ja avartuu. Myös fyysinen turvallisuus parantuu tilojen selkiytyessä: palokuormaa on vähemmän ja tapaturmien riski pienenee.
Uusia mahdollisuuksia
Etenkin meiltä sisustavilta ja risainaavilta ammattijärjestäjiltä saa ideoita jo olemassa olevien tavaroiden hyödyntämiseen uusin tavoin. Tehdään vaikka ikkunoihisi sopimattomista mummon vanhoista verhoista kauniit sisustustaulut! Siten mukavat muistot ilahduttavat päivittäin näkyvällä paikalla sen sijaan, että ne hautautuisivat kaappiin viemään tilaa käyttötavaroilta.
Tarpeettomista tavaroista ja muistoesineistä luopuminen on myös henkisesti vapauttavaa ja antaa energiaa ihan uudenlaisiin asioihin elämässä. Tähän liittyen kannattaa lukea hieno "Mikä on riittävästi?" -kirjoitus Minimalismin Ilo -blogista. Se on erinomainen omakohtainen ajatelma tavaroiden vähentämisestä. Ja mikä parasta: yhtä onnellisesti käy lähes poikkeuksetta kaikille, jotka vähentämisen polulle uskaltavat lähteä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti