Kylpypyyhkeiden määrään pätee sama nyrkkisääntö kuin lakanoihin ja tyynyliinoihin: kaksi kappaletta jokaista kotonasi olevaa vuodepaikkaa varten riittää. Tällöin tulee mahdollisesti joskus tarvittava vierasvarakin huomioitua.
Kylpypyyhkeitä useammin puhtaisiin vaihdettavia käsipyyhkeitä kannattaa olla kaapissa kolme tai neljä jokaista aktiivikäytössä olevaa ripustuskoukkua kohden (wc, kylpyhuone, keittiö ja mahdolliset muut tilat).
Hanki vain tarpeeseen, aikaa ja kulutusta kestävää laatua
Pyyhkeitä hankkiessa laadukkaisiin luonnonkuituihin satsaaminen kannattaa. Laatupyyhkeet säilyttävät muotonsa ja kuivausominaisuutensa toistuvista pesuista huolimatta. Lakanoiden tapaan pyyhkeetkin kannattaa hygieniasyistä pestä aina 60 asteessa.
Jos tapanasi on hurahtaa aina vain uusiin tarjouspyyhkeisiin, koska "vaihtelu virkistää niin kivasti" ja ”pyyhkeitähän nyt aina tarvitsee”, ota tiukka linja: päätä, että kaapeistasi saa löytyä ainoastaan välttämätön määrä vain tiettyä väriä olevia yksivärisiä pyyhkeitä. Valitse oma värisi ja pitäydy sitten visusti siinä. (Eri perheenjäsenille kuuluville ja/tai eri tiloihin sijoitettaville pyyhkeille voi toki valita omat värinsä.) Niukkuuden maksimointiin jää koukkuun!
Hyvää tarkoittaville äideille, anopeille ja muille pyyhkeiden antajille voit sanoa kohteliaasti, mutta napakasti, että ottaisit mieluummin vastaan lahjakortteja tai vaikkapa lastenhoitoapua.
Omassa kodissamme olen todennut beigen ja harmaan parhaiksi yleispyyheväreiksi, koska lika ja värjäytymät eivät näy niissä yhtä helposti kuin valkoisessa ja koska ne sattuvat sopimaan kotimme pintamateriaalien väriskaalaan. Neutraalit, oman maun mukaiset värit eivät myöskään aiheuta yhtä helposti kyllästymisen tunnetta kuin kirkas riemunkirjavuus.
Perheemme lapsilla on kullakin oma tunnusvärinsä, jota on käytetty myös pyyhkeissä, joten he ovat tunnistaneet jo pienestä pitäen oman pyyhkeensä. Tämä auttaa osaltaan taistelussa päiväkodeissa ja kouluissa jyllääviä pöpöjä vastaan.
Mitä tehdä ylimääräisille?
Tarpeettomat pyyhkeet voi esimerkiksi
- myydä itse tai antaa myytäväksi kirpputorilla
- lahjoittaa ensi- ja turvakodille, asunnottomien asuntolaan, vastaanottokeskukseen, kampaamoon, eläinsuojeluyhdistykselle, hevostallille tai vaikka autokorjaamoon
- jatkojalostaa siivous-, kengänkiillotus- tai autonpesuräteiksi, pesulapuiksi tai kestovaipoiksi
- leikata matonkuteeksi: collegekuteen kanssa vuorotellen tulee pehmeä ja eloisa pinta
Haaste: käy läpi, laske, päätä tarpeellinen määrä ja kierrätä loput
Ajatuksena Ulos kaapista -viikkohaasteissa on, että käymme viikoittain yhdessä läpi jonkun tietyn kodin tavaratyypin tai -ryhmän, laskemme kappalemäärän, päätämme millainen määrä on itsellemme / perheellemme tarpeeksi ja mietimme erilaisia lahjoittamiskohteita ylimääräisille kappaleille.
Voit tehdä tuon kaiken myös täysin itseksesi, mutta olisin iloinen, jos uskaltautuisit "ulos kaapista" ja kertoisit täällä havaintojasi viikkohaasteeseen liittyen. Tänä viikonloppuna ja tulevalla viikolla haastan sinut käymään läpi kylpy- ja käsipyyhkeet!
Karsimme mieheni kanssa pyyhekokoelmamme joskus vuosi sitten. Liikaa oli tosi monia kylpypyyhkeitä, ja ne menivät Hesylle. Olen kyllä joskus innokkaampina käsityöläisaikoinani myös käyttänyt froteepyyhkeitä patalappujen täytteenä, eristää hyvin. Mielenkiintoista pyyhekokoelmassamme on, että varmaan kaikki minun taloudestani peräisin olevat pyyhkeet ovat tulleet minulle lahjana!
VastaaPoistaHienoa, Veera, että teille ylimääräiset kylpypyyhkeet pääsivät käyttöön Hesylle! Pyyhkeitä annetaan tosiaan paljon lahjaksi, koska "niitähän nyt aina tarvitsee". Mutta totuus on, ettei niitäkään tarvitse kovin monia. :)
PoistaMeidän kuusihenkisessä uusperheessämme on 11 kylpypyyhettä ja 7 käsipyyhettä (joista 4 on keittiön pieniä käsipyyhkeitä). Ei siis karsittavaa. :) Käsipyyhkeiden vähäinen määrä selittyy meillä sillä, että ne ovat käytössä oikeastaan vain silloin, kun meillä on vieraita. Oman perheen kesken ollessamme jokainen käyttää omaa kylpypyyhettään myös käsipyyhkeenä.
VastaaPoista