perjantai 4. huhtikuuta 2014

Pöyhitäänpä vähän niitä petivaatteita!

Kevätauringon kirkkaiden säteiden myötä ainakin minun tekee mieli pestä pitkän talven tunkkaisuus pois myös täkeistä ja tyynyistä. Viimeistään pesen täkit siinä vaiheessa, kun kesäkuun alkupuolella viikkaan ne kaappiin odottamaan syksyä.

Täkit ja tyynyt ovat tilaa vieviä säilyteltäviä, mutta niissä on se erinomaisen hyvä puoli, että niitä harvemmin tulee osteltua heräteostoksina. Onneksi täkkejä ja tyynyjä ei myöskään tarvita välttämättä kuin yksi kappale jokaista kotona olevaa vuodepaikkaa varten, ja säilytys tapahtuu suurimmaksi osaksi vuoteessa.

Monilla on kuitenkin käytössä erikseen ohuempi kesäpeite ja paksumpi talvipeite, jolloin säilyttäminen on pohdittava erikseen. Meidän perheessämme peitellään nukkujat kesäisin yleensä pelkillä pussilakanoilla. Jos peite kuitenkin tuntuu joskus olevan tarpeen, käytämme puuvillaisia torkkutäkkejä, jotka muussa tapauksessa odottavat kaapissa syksyä.

Myös tyynyt ovat makuasia: joku nukkuu hyvin yhdellä, toinen tarvitsee ehdottomasti ainakin kaksi. Oikeanlaisen, laadukkaan tyynyn hankkimalla kuka tahansa kuitenkin pärjää fysioterapeuttienkin mukaan mainiosti yhdellä. Kyljellään nukkuja tarvitsee paksumman tyynyn kuin selällään nukkuja. Vatsallaan nukkuva pärjää hyvinkin ohuella tyynyllä tai jopa kokonaan ilman.

Eikä sitten kiikuteta niitä tyynynraatoja sinne kesämökille!


Olen huomannut, että monille on yllättävän vaikeaa luopua muodottoman pannumyssyn näköisiksi muhjuuntuneista tyynyistä ja rikkinäisistä täkeistä, vaikka ne olisivat jo ehdottomasti täysin palvelleita. Hyvinkin hoidetut vuodevaatteet kuitenkin vanhenevat, vaikka pöyhisit niitä päivittäin ja pesisit 60 asteessa säännöllisesti.

Tyynyt suositellaan vaihdettaviksi yhdestä kolmeen vuoden välein ja peitteet viiden vuoden välein. Yleinen kuvio on, että käytöstä poistuneet tyynyt ja peitot päätyvät vaatehuoneesta varastokomeron kautta kesämökille. Se, että tyynyn vie kolmen vuoden käytön jälkeen kotoa mökille, ei tyynyä kuitenkaan uudista.

Lievästi huvittuneena muistelen omien isovanhempieni kesänviettopaikkaa, jossa vierassängyissä oli kymmeniä peitteitä pinottuina päällekkäin kuin todellisen prinsessan patjoja ikään. Isovanhempieni kesäpaikassa toki yöpyi toisinaan puoli sukua yhtä aikaa, joten isolle määrälle täkkejä oli välillä tarvettakin, mutta ehkä määrä siitä huolimatta oli hiukan liioiteltu.

Mökkitäkit olivat juuri sellaisia vanhoja, kauniita ja hirvittävän painavia täkkejä, joista nykyisin saa pulittaa kirpputoreilla maltaita. Jokakeväisen suursiivouksen yhteydessä niissä piisasi pelmuuttamista; suvun naisten ”haba” kasvoi. Muistot jäivät, täkit eivät - vaikka sitä yhtä ruusukuvioista, lapsuuskesieni lempitäkkiä erityisen pitkään puntaroinkin.

Olisiko nuhjakkeista kuitenkin vielä johonkin?


Ylimääräisiä, hyväkuntoisia ja puhtaita täkkejä sekä tyynyjä saattavat ottaa vastaan esimerkiksi asunnottomien asuntolat ja vastaanottokeskukset. Eläinsuojeluyhdistyksille ja autokorjaamoille saattavat kelvata alustoiksi vähän nuhjaantuneemmatkin. Kaikilta näiltä kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen, että ottavat kyseisenlaisia lahjoituksia vastaan.

Täysin palvelleita vuodevaatteita ei kannata varastoida, edes kesämökille. Jos et kerta kaikkiaan raaski heittää nuhjaantuneita täkkejä ja tyynyjä sekajätteeseen, tässä pari vinkkiä niiden jatkohyödyntämiseen:

Ylimääräisistä tai käytössä kuhmuuntuneista tyynyistä saa täytettä vaikkapa omatekoisiin pehmoeläimiin tai niistä voi ommella napakoita sisätyynyjä kauniilla päällisillä verhoiltaviksi. Jos tyynyn tai peitteen täytteenä on kevytvanua, se sopii myös muunlaiseen askarteluun kuin pelkkään ompelutöiden täyttämiseen.

Jos et itse ole äärimmäisen tuottoisa käsillä tekijä erityisesti juuri ompelemisen saralla, älä suotta jää odottelemaan tuunausinspiraatiota, vaan tarjoa täytemateriaalia reippaasti lähitienoon aktiiviharrastajille, päiväkoteihin, kouluihin tai iltapäiväkerhoihin. Muista, että käytöstä poistuneet vuodevaatteet eivät ole tarpeellisia edes potentiaalisena täytemateriaalina, jos ne eivät sellaiseksi kohtuullisen ajan sisällä päädy!

PS. Tämä on ensimmäinen "Ulos kaapista" -viikkohaaste


Neljä päivää sitten juttelimme eräällä asiakaskäynnilläni jälleen kerran niistä samoista tavaroista, joita ihmisille niin helposti kertyy kaappeihin: pussilakanoista, kahvimukeista, lasisista koriste-esineistä jne. Sain silloin idean viikkohaasteesta, jolle päätin antaa nimeksi "Ulos kaapista".

Ajatuksena on se, että käymme viikoittain yhdessä läpi jonkun tietyn kodin tavaratyypin tai -ryhmän, laskemme kappalemäärän, päätämme millainen määrä on itsellemme / perheellemme tarpeeksi ja mietimme erilaisia lahjoittamiskohteita ylimääräisille kappaleille.

Voit tehdä tuon kaiken myös täysin itseksesi, mutta olisin iloinen, jos uskaltautuisit "ulos kaapista" ja kertoisit täällä havaintojasi viikkohaasteeseen liittyen. Tänä viikonloppuna haastan sinut käymään läpi kotoasi löytyvät täkit ja tyynyt!

3 kommenttia:

  1. Itselleni tämä oli helppo haaste, koska tiesin, ettei tyynyjä ja peittoja tarvitse lähteä meillä kaivelemaan varastokomeroista eikä edes vaatehuoneesta. Meillä on kahdeksan vuodepaikkaa ja siten kahdeksan täkkiä ja tyynyä.

    Kiertoon laitettavaa ylimääräistä ei siis tällä hetkellä ole, mutta olen tehnyt vanhoista tyynyistä viimeksi vuosi sitten sohvatyynyjen sisätyynyjä ja antanut niitä aikaisemmin myös käsityöläisille täyttökäyttöön.

    VastaaPoista
  2. Saman homman tein itse muutama viikko sitten, ja silloin kyllä kiertoon lähti pari tyynyä ja vanhoja pussilakanoita. Minäkin silloin hoksasin että niitä extrapeittojahan voi säilyttää sängyssä :) Meillä petivaatteet ja sängyt on kolmelle.

    Elli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, hyvä! Ja tosiaankin: vierassänky on ihan kelpo säilytyspaikka ylimääräisille peitteille. Kunhan määrä vain pysyy kohtuullisena eikä kasva kasvamistaan. :)

      Poista